Nog 30,00 voor gratis verzending!
  • Voor 12:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis levering boven de €30
  • 100% echte honing direct van de imker
  • 24/7 online te bestellen

Houdbaarheid van honing

Pure honing kan in principe nauwelijks bederven en heeft dus een lange houdbaarheid. Er is zelfs honing teruggevonden in de oude Egyptische koningsgraven die nog volledig in goede staat was! Om aan regelgeving te voldoen staat er wel een houdbaarheidsdatum op. Dit garandeert onder andere de nuttige bestanddelen in honing. Doorgaans is dit twee jaar vanaf de datum van oogsten. Hierna nemen de enzymen geleidelijk af en wordt de honing donkerder.

Honing kun je het beste bewaren bij een keldertemperatuur van ongeveer 12 graden Celsius. Bewaar honing dus niet in de koelkast. Verder moet je honing donker bewaren, aangezien licht het kristallisatieproces versnelt. Tenslotte is het belangrijk om honing luchtdicht te bewaren, omdat honing gemakkelijk vocht en geuren uit de buitenlucht opneemt.

Kristallisatie van honing

Overigens kan honing gaan kristalliseren (vast worden). De snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van de hoeveelheid druivensuiker. Dit verschilt per honingsoort. Zo bevat koolzaadhoning veel druivensuiker en wordt het daarom snel vast. Acaciahoning bevat juist veel fructose en blijft lang vloeibaar.

Vloeibaar maken van honing

Om gekristalliseerde honing weer vloeibaar te maken moet het worden verhit. Pas hiermee op! Honing mag namelijk niet boven de 40 à 45 graden Celsius verwarmd worden. Gebeurd dit toch, dan worden er velen voeding rijke enzymen vernietigd. De beste manier om honing weer vloeibaar te maken is met een au bain-marie. Dit is het plaatsen van een pan of kom in een waterbad. Zo wordt de honing gelijkmatig opgewarmd. Zorg er altijd voor dat het water niet boven de 40 à 45 graden Celsius komt.